Stranice

ponedjeljak, 4. veljače 2013.

10 kucnih savjeta za koje niste znali :)


1. Da ubijete bakterije i viruse koji su se nakupili na spuzvi, stavite je u mikrovalnu pecnicu, ukljucite na 2 minute i ostaviti da se ohladi. 






2. Da ocistite i uklonite ruzan miris iz odvoda od sudopera, posuti sodu bikarbonu u sudoper i isprati vodom, zatim uzeti cetkicu za zube i namociti je sodom bikarbonom i sa njom ocistiti odvod od sudopera. Uzeti kuhinjski papir i poredati ga u sudoper i namociti ga sa ocat ( sirce ) i ostaviti da djeluje 20 minuta. Poslije uzeti spuzvu u koju ste dodali  detrdzentom  za sudje i dobro oribati sudoper i isprati vodom.  U odvod od sudopera staviti dvije kasike sode bikarbone i usuti u odvod i dodati 2 dl octa i pustiti da djeluje 5 minuta. Vrelu vodu sasuti u odvod i isprati. :)

01-13-cleansinkkimber1_rect540

3.  Da osvjezite madrace posuti madrace sodom bikarbonom kojoj ste dodali par kapi ulja od lavande i ostaviti pola sata da djeluje, uzeti usisivac i dobro usisati. Soda bikarbona upija svaku vlagu i necistocu u madracima, a uz to osvjezava i djeluje antibakterijski. 

4. Tvrdokorne mrlje na tepihu mozete ukloniti ako 1 dio octa pomjesate sa 2 djela vode u flasu sa pumpicom. Poprskati mrlju, staviti krpu i ukljuciti peglu sa parom i pustiti da stoji 30 sekundi. Ako ne uspijete prvi put da uklonite mrlju, ponoviti postupak. 

     

5. Da uklonite ruzan miris u kuci pomoci ce vam ako par kapi ekstrakta vanilije u solji za kafu stavite u pecnicu i ukljucite sat vremena na 150 stepeni. U roku od 20 minuta cijela kuca ce mirisati kao raj :) 

Get rid of household odors with vanilla extract in the oven.


6. Zaprljane zaluzine ocistice te ako pomjesate jednaki dio octa i tople vode u zdjelu. Navuci na ruku staru carapu i umociti u sirce i vodu i ocistiti zaluzine. Ako vam se carapa zaprlja, isprati je u mlakoj vodi i ponoviti ciscenje. 


   

7. Dok cistite kupatilo ili ako poprskate kupatilo sa sredstvima za ciscenje, napunite  kadu par centimentara sa vrelom vodom. Vrela voda ce "ugrijati" kupatilo za 10 stepeni od normalne temperature i to ce pomoci da sredstva za ciscenje koje ste poprskali  da odstoje 5-7 minuta da bolje djeluju. 

While cleaning the bathroom, fill the tub up with a couple of inches of the hottest water you can draw from the tap.

8. Mrlje od vode na cesmi ili  na stvarima od nehrdjajuceg celika mozete ocistiti ako istrljate limunom i ostavite da djeluje par minuta. 

Erase hard water stains with a lemon...and other tips to naturally clean your bathroom.

9. Zelenoj salati cete produziti rok trajanja u frizideru ako u zdjelu u kojoj je zelena salata stavite papirnatu maramicu. Papirnata maramica ce upiti vlagu koja je krivac da salata brzo  uvehne. Zdjelu obloziti folijom. Zelena salata ce ostati svjeza 7 dana. 

This trick of putting a paper towel in with your salad lettuce will keep it fresh all week long. The paper towel will absorb the moisture, which is the culprit for wilting lettuce. - [27 Ways To Make Your Groceries Last As Long As Possible!!!]

10. Da osvjezite i uklonite ruzan miris iz vase masine za pranje vesa, staviti jednu casu octa u pretinac za  detrdzent i ukljuciti program za pranje  na 60 stepeni. Masina za ves mora biti prazna. 


2 komentara: