Stranice

utorak, 5. veljače 2013.

10 kucnih savjeta za koje niste znali (dio 2 )

Korisnih kucnih savjeta nikad dosta, zato sam odlucila da napisem jos dodatnih 10 kucnih savjeta koji ce biti stvarno od koristi svakoj domacici, svakoj osobi opcenito :)  Neke savjete sam isprobala i mogu reci da su stvarno ucinkoviti, nadam se da ce biti i vama.

1. Da ocistite fuge na vasim plocicama, upotrijebite ovaj recept : 1,5 l vode, 110 grama sode bikarbone, 80 ml limunske kiseline ( limunov sok), 60 ml octa. Sa tom mjesavinom naspricati plocice i fuge i ostaviti da djeluje sat vremena. Izribati poslije sa spuzvom ili cetkicom.





2. Ispunite vase kupatilo sa dugotrajnim, svjezim mirisom. Ukapajte par kapi ekstrakta lavande ili limuna ili vanilije ili nekog drugog mirisa koji vam se svidja u kartonsku rolu od wc papira.. Vase kupatilo ce mirisati prelijepo sve dok vam se ne potrosi wc papir.



3. Nestalo vam je pjene za brijanje? Nema problema, regenerator za kosu ce vam posluziti kao zamjena. Duze ce trajati nego pjena za brijanje jer je potrebno staviti samo malu kolicinu. :)


4. Da ocistite dasku za rezanje, isjecite pola limuna i trljajte dasku sa izrezanom polovicom i ostavite da djeluje 20 minuta prije nego sto isperete.



5. Da ocistite zamrljanu pecnicu pomoci ce vam ako pospete sodu bikarbonu preko citave povrsine i onda dodate par kapi limunske kiseline ili soka od limuna. Ostaviti da djeluje sat vremena. Ponoviti postupak ako je potrebno. Limunsku kiselinu ili sok od limuna mozete zamjeniti sa octom.



6. Da skratite vrijeme peglanje vesa, uzmite aluminijsku foliju i stavite je ispod presvlake od daske za peglanje. Aluminijska folija ce odrazavati toplinu tako da cete zapravo peglati sa obje strane istovremeno :D


7. Umjesto jakih sredstava za ciscenje kupatila najbolje ce vam posluziti ako 250 ml octa zagrijete 90 sekundi u mikrovalnoj pecnici i onda poslije dodate 120 ml detrdzenta za sudje i to sve stavite u flasu sa pumpicom. Pospricati kupatilo i ostaviti da djeluje 15 minuta i isprati sa hladnom vodom. Hladna voda ce ukloniti " dodatne mrlje od vode " :D
( Ovu metodu sam isprobala i mogu reci da super ocisti kupatilo )

8. Sredstvo za poliranje namjestaja mozete napraviti sami. 2 kasike maslinovog ulja, 1/2 kasike etericnog ulja limuna, 120 ml bijelog octa, 420 ml vode.  Pomjesati sve i  dodati u flasu sa pumpicom.



9. Mrlje od vode na namjestaju mozete ukloniti ako napravite gustu pastu od maslinovog ulja i soli i utrljate dobro gdje je mrlja i ostaviti 30 minuta. Sol izvlaci vlagu  a maslinovo ulje hrani  drvo.



10. Da uklonite i sprijecite ruzan miris u vasem frizideru uzeti mljevenu kafu i staviti je u najlonsku carapu, zavezati i ostaviti u frizideru da stoji.

Nema komentara:

Objavi komentar